the.edge online. Een onafhankelijk platform voor mensen die even zo onafhankelijk denken. Boordevol blogs, verhalen, podcasts en meer. Maar ook tips voor je werk, voor onderweg en thuis.

Cutting the.edge: onafhankelijke denkers

Het zoveelste platform? Ja en nee. Ja, want in de laatste jaren groeien ze als paddenstoelen uit de grond. Over uiteenlopende onderwerpen: leven, geld, werk en zo meer. Het grote verschil tussen al die platformen en the.edge online? Wij beantwoorden in mindere mate de ‘waarom’ vraag en zijn geen medium dat met vingertjes wijst. Nee, in de plaats daarvan kiezen wij ervoor om content te creëren waar je daadwerkelijk iets mee kan. Wij dragen liever bij aan de oplossing dan dat we een schuldige aanwijzen. Want iedereen maakt fouten (en dat mag).

Het denken in oplossingen staat ons inziens aan de basis van het onafhankelijk denken: niet per se binnen de regeltjes en wetten zoeken, maar ook daarbuiten.

Slow but constructive journalism

the.edge online is zo’n platform waar ze gek zijn op goede verhalen. Daarom koesteren ze het begrip dat ‘slow journalism’ genoemd wordt. Het komt er simpelweg op neer, dat we niet per definitie ‘haantje de voorste’ willen zijn. Wie zo’n ‘haantje’ is, doet er immers alles aan om de eerste te zijn. De scope te hebben. Die snelheid werkt vormen van onvolledigheid en – nog erger – onzorgvuldigheid in de hand. Bij the.edge online doen we het goed of doen we het niet. Iets goed doen betekent onderzoeken, feiten checken, goed documenteren en vervolgens produceren.

Maar we vinden nog iets belangrijk: we zoeken in mindere mate het antwoord op de spreekwoordelijke schuldvraag. Belangrijker vinden we het, om bij te dragen aan oplossingen. Zodat we allemaal verder kunnen komen. Dát is de essentie van constructieve journalistiek.

Niet per definitie objectief

the.edge online is niet per definitie objectief. Net als Rob Wijnberg betoogde bij zijn ‘correspondent’, is ook the.edge online van mening dat de term ‘objectieve journalistiek’ misleidend is. Want objectiviteit bestaat niet, als eerste. Maar ook: je kunt de wereld niet omschrijven zonder te interpreteren. En onderwerpen komen voort uit standpunten. En die hebben wij ook.

Want waarom promoot the.edge online niet actief allerlei thuiswerkinitiatieven die ontstaan zijn tijdens covid-19? the.edge online heeft als standpunt dat zij geen promotievehikel is.

En waarom rent the.edge online niet volop achter het nieuws aan en schrijft ze over alles wat los en vast zit? Ons standpunt: we zijn geen Volkskrant, nu.nl, NOS of Vrij Nederland.

Kortom: ook een redactie heeft ook bepaalde standpunten waar ze achter staat. Maar doordat wij niet per definitie objectiviteit nastreven, stellen we ons in staat je meer ‘in het verhaal mee te nemen’.

Onafhankelijk

Maar waarin we niet van vele anderen verschillen, is onze journalistieke en creatieve onafhankelijkheid. Er is een redactiestatuut waarin die onafhankelijkheid is vastgelegd, hier ook wel ‘Code of the.edge‘ genoemd. Daarin is ook een klachtenregeling opgenomen, zodat je weet wat je moet doen als je het ergens niet mee eens bent.

Advertentievrij

Hoewel the.edge online op dit moment volledig gratis is, zal dit in de toekomst veranderen. Omdat je dan tegen betaling abonnee kan worden van the.edge online, kunnen wij ervoor zorgen dat ons platform geheel advertentievrij is. Laten we eerlijk zijn: iedereen heeft tegenwoordig een adblocker. Door onze werkwijze wordt je niet blootgesteld aan allerhande reclame én zijn al je gegevens veilig. Overigens zorgen we er altijd voor dat een selectie van de artikelen gratis toegankelijk is. Het tijdstip dat een deel betaald wordt, wordt nader bekend gemaakt.

Maar: een nieuw medium opzetten vergt doorzettingsvermogen én betekent vallen en opstaan. Daarom is gedurende de ‘early birds periode’ the.edge online volledig gratis. Op een later moment maken we de abonneesvormen en bijbehorende tarieven bekend.

Open voor bijdragers

the.edge online stelt bijdragen in woord, beeld en geluid zeer op prijs. Zowel op incidentele- als op vaste basis. Neem contact op met de redactie voor meer informatie.