De zomer is hét ideale moment om er op uit te trekken. Bijvoorbeeld de natuur in of juist een stad bezoeken. the.edge neemt je deze keer mee naar Den Bosch.

3 g’s

Brabants’ hoofdstad staat vooral bekend om zijn 3 g’s: gastvrijheid, gezelligheid en gemoedelijkheid. Cultuur, musea en restaurants heten je van harte welkom en Brabantse nachten zijn vol plezier en duren lang. Het is tevens de plek van een aantal leuke festivals, zoals Jazz in Duketown en Theaterfestival Boulevard dat vanuit heel Nederland mensen trekt. Kortom, een stad waar je gewoon een keer heen moet. Maar wat moet je er, als het weer – zoals vandaag – zo beroerd is? Gelukkig is er genoeg te doen wat overdekt is. the.edge neemt je mee de stad in!

Jan de Groot

Kom je met de trein? Loop dan zeker via de rechterkant van de Visstraat naar de binnenstad, want vrij direct na het station kom je banketbakker Jan de Groot tegen. Bakker de Groot staat bekend om een heel bekend lekkernij, waar de Moorkop met recht stikjaloers op mag zijn: de Bossche Bol. Een grote chocoladesoes, gevuld met slagroom. Verkrijgbaar in normaal formaat, maar ook in mini- en maxi formaat. Leuk om mee te nemen!

De Bossche Bol is trouwens niet alleen bekend in Den Bosch, maar ook de rest van Nederland. Er is zelfs ooit een televisieprogramma aan gewijd.

Markt

Eenmaal in de binnenstad, loop je de Hooge Steenweg op waar je lekker kunt shoppen. Je vindt er diverse winkels op gebied van kleding, maar dat zijn voornamelijk de grote ketens. Als je op zoek bent naar speciaalzaken, kun je je lol op in de Vughterstraat en de Kerkstraat.

Loop je een stukje door, kom je uit bij de Markt. Op hét centrale plein van de binnenstad is regelmatig wat te doen. Twee keer per week is er markt, daarnaast zijn er een aantal leuke tentjes, zoals In de Kleine Werelt en Brasserie Top.

Tentjes

Maar het zijn niet de ‘echte’ straatjes voor restaurants en café’s. Daarvoor moet je onder andere in de Korenbrugstraat en de Korte Putstraat. Ook achter de markt vindt je diverse tentjes. Enkele namen:

7evenden Hemel ****

Ten midden van de Korte Putstraat ligt 7evenden Hemel, een gastronomisch restaurant. Het restaurant maakt gebruik van authentieke producten in samenspel met de nieuwste kooktechnieken. Je kunt er terecht voor een heerlijke lunch, diner of borrel.

Allerlei & Visserij *****

Als je wil eten om opgevrolijkt te worden, is Allerlei & Visserij een aanrader. Ze omschrijven zich als een restaurant waar zoveel op de kaart staat dat een gerecht uitkiezen onderdeel wordt van de voorpret. ‘Het is zo gezellig dat je je in je eigen woonkamer waant, maar dan met veel gezellig geroezemoes en het lekkerste eten, wat je stemming ook is! Elke dag van de week geopend voor je vis en vleesspecialiteiten. De wijnselectie mag er ook wezen’, zo valt te lezen op de site van de Korte Putstraat.

Roels ****

Roels Eten & Drinken in de korte Putstraat omschrijft zich als een restaurant met een huislijke sfeer, waar je terecht kunt voor een goede kop koffie, een lichte of stevige lunch, een sfeervol diner met een verrassende kaart en een feestelijke borrel met hapas en tapas. Iedere vrijdag- en zaterdagavond wordt de tent omgetoverd tot gezellige stapkroeg.

Tapperij het Veulen *****

Een ouderwets gezellig bruin café met frisse ideeën, gelegen in het centrum van Den Bosch. Er is een grote hoeveelheid hapjes voor de grote en de kleine trek. Deze kroeg zit in de Korenbrugstraat, aan het begin van de binnenstad. Leuk voor op de terugweg naar het station!

Maar er is meer!

Zoals al eerder aangegeven, is cultuur één van de belangrijkste trekpleisters van de stad. Den Bosch heeft diverse filmzalen, theaters en musea, zoals:

Museumkwartier *****

Twee musea onder één dak: Het Noordbrabants Museum vormt samen met het Design museum Den Bosch het Museumkwartier, een van de grootste culturele attracties van Nederland. Het bevindt zich in het hart van stad en biedt een veelheid aan cultuur, historie, kunst en design onder één dak. Het Museumkwartier is ook zonder ticket te bezoeken: tijdens openingstijden kun je terecht in de stadstuin, de brasserie, de museumshop en de bibliotheek.

Oeteldonks Gemintemuzejum ****

Op een idyllische plek in ‘s-Hertogenbosch op de plek van het voormalige poortgebouw van het middeleeuwse Zusters van Orthenklooster ligt het Oeteldonks Gemintemuzejum waar je wordt ondergedompeld in de rijke historie van het nationale, internationale én Oeteldonkse carnaval. Er is een vaste collectie met allerlei soorten maskers, kleding, promotiemateriaal, wapens, schildjes en andere waardevolle en belangrijke voorwerpen uit de geschiedenis van carnaval én Oeteldonk. In de zomermaanden worden er ook thematische tentoonstellingen georganiseerd.

Verkadefabriek *****

Begin twintigste eeuw was de Verkadefabriek de Eerste Bossche Stoom- Koek- Biscuits- Banket- Beschuit- en Suikerwerkenfabriek De Nijverheid C.L.Verhagen -Van Oorschot. In 1929 werd de fabriek verkocht aan Verkade en voortaan werden er Verkade-koekjes gebakken. Dit duurde tot 1993, want in dat jaar verhuisde productie verhuisde in dat jaar naar Zaandam en de fabriek in ‘s-Hertogenbosch werd gesloten. Na vele jaren leegstand besloot de gemeente begin 2002 om de fabriek te verbouwen tot een centrum voor theater en film. In september 2004 was de officiële opening. Tegenwoordig kun je er terecht voor leuke theatervoorstellingen, aansprekende (filmhuis)films en je kunt er lekker eten. Tegenwoordig is ook het voormalige Koningstheater een inwoner van de Verkadefabriek. Het theater heet thans echter ‘Cabaret Firma’ en programmeert onder andere de kleinkunst voorstellingen in Den Bosch.

Moderne architectuur

Den Bosch heeft tegenwoordig ook een nieuwe binnenstad (zeggen ze zelf), nabij de Onderwijsboulevard. Dat nieuwe is Het Paleiskwartier en bevat niet alleen moderne appartementen met mooi uitzicht, maar er zitten ook diverse bedrijven en scholen. De Hofvijver vormt daarbij het culinaire hart; je vindt hier kwalitatief hoogstaande eetcafés, lunchrooms en restaurantjes met een gevarieerd aanbod en heerlijke terrasjes waar het goed toeven is. Je komt trouwens ook vanuit het Paleiskwartier makkelijk in de oude binnenstad: via de Ponte Pallazzo.

Natuurlijk zijn er nog allerlei andere dingen te zien in Den Bosch, zoals de Sint Janskathedraal en kun je een rondvaart volgen over de Binnendieze, waar je letterlijk onder de huizen doorvaart. Kortom, genoeg te doen dus!