Zomerfilmtip! Wilde dieren in de grote stad

We beseffen ons niet dat het dierenrijk niet ver van ons af is. In een zoektocht naar eten, belanden velen van hen bij ons in de grote stad. Zo kan het zomaar zijn dat er een vos in je stad rondloopt. Dáár gaat De Wilde Stad over. Een natuurfilm over wilde dieren in Amsterdam. Compleet mét vos.

De mollige kat Abatutu laat de stad Amsterdam door zijn ogen zien. Hij is de gids die je meeneemt door de stad waar hij met liefde over vertelt. De ‘koning van de asfaltjungle’ heeft duidelijk oog voor de dieren die wij eigenlijk telkens mislopen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de moordlustige sperwer, de slechtvalk die muizen killt op het ABN Amro logo en de duizelingwekkende spreeuwenzwerm? Maar ook diersoorten waarvan je niet eens verwacht dat ze er zouden zijn: de Amerikaanse rivierkreeft, friet etende ratten, vleermuizen de patat met ketchup etende rat, de vleermuizen in de spouwmuur, de vos bij café petit-restaurant Bij Marjan aan de rafelrand van de stad.

De deels gescripte documentaire wordt omlijst door prikkelende muziek van onder meer My Baby, The Kik, Spinvis, Sef en Thomas Azier, in samenwerking met platenlabel TopNotch. Beelden optillend, opgewekt en soms melanchoniek, afgemaakt met een prachtige soundtrack die alle tegenstrijdigheden van Amsterdam overbrengt. De beelden worden liefdevol en bedeesd verteld door voice-over Martijn Fisher.

Blijkbaar heerst er een stigma dat natuur en stad elkaars tegenpolen zijn, maar nieuw leven en het stadse kunnen prima samengaan. De stad verdringt of vervangt niet de natuur, maar is juist natuur, aldus de makers. Zij worden hierin gesteund door het onvolprezen Natuurmuseum in Rotterdam, dat op een goede wijze de stadse natuur verzamelt. Ecologen denken zelfs dat de stad in de toekomst hét dominante ecosysteem wordt.

Dus is de Zuidas de toepasselijke thuisbasis van de zich machtig wanende roofvogel, bouwen volgens nestjes met oranje feestartikelen die door Koningsdagvierders zijn achtergelaten. Een muis verschuilt zich in een vuilniswagen en knabbelt aan een draadje. Kleine eendjes worden bijna overvaren door een rondvaartboot en de krijsende meeuwen boven een vuilstort roepen een eenzaam gevoel op. Zeker voor dieren is het behelpen in de stad, maar hun veerkracht is iets waar je je hoed voor mag afnemen. Wie wil overleven moet zich aanpassen en dat gebeurt telkens om ons heen, zolang we maar goed om ons heen blijven kijken. Net als kat Abututu. Je gaat het inderdaad pas zien áls je het doorhebt.

Wie de film wil zien én beschikt over NPO Plus; hij staat online. Je kunt er ook meteen kijken naar ‘The Making Of’.