Netflixen, StoryTel lezen en Juke luisteren: we doen het allemaal. Iedereen heeft tegenwoordig wel een abonnement op één van de online streamingdiensten, of het nou om lezen, luisteren of kijken gaat. Er is alleen één belangrijk punt: hoe meer diensten er komen, hoe vaker iemand zijn gegevens moet afgeven. Ook is het maar de vraag hoelang men nog gebruik wil maken van allerlei gefragmenteerde diensten. Hoelang houdt het huidige model nog stand?

Hoofdredacteur Chris de Boer van the.edge denkt zelfs dat over een aantal jaren er een consolidatieslag zal plaatsvinden. 

‘Er komt een moment dat mensen niet meer bereid zijn om overal hun gegevens achter te laten’, aldus de 36-jarige hoofdredacteur, ‘iets dat gedurende de covid-19 crisis al zichtbaar wordt in de discussie rond de corona-app. Men wordt zich steeds bewuster van zijn of haar privacy’.

Maar er speelt nog iets mee, denkt De Boer: ‘hoe meer diensten er komen, hoe meer wachtwoorden we moeten onthouden én moeten betalen. Er komt een moment dat er mensen zijn die zeggen: dit wordt mij te duur. Als producent zul je dan inventief moeten gaan nadenken hoe je die groep mensen aan boord houdt’.

the.edge onderzoekt de toekomst van streamingdiensten als Netflix en Videoland, maar ook van diensten als JUKE en StoryTel. Blijven zij gescheiden of ligt er toch een toekomst voor diensten met meerdere soorten content?

Lezers worden uitgenodigd om mee te praten over dit onderzoek. Er zullen sessies georganiseerd worden via Skype of via Microsoft Teams waarin we met elkaar de discussie aangaan.

Ben je geïnteresseerd? Stuur een e-mail naar de redactie en vermeld daarin de volgende zaken:

  1. Je naam, e-mail en telefoonnummer
  2. Welke streamingdiensten gebruik je?
  3. Welke audiodiensten gebruik je?
  4. Gebruik je een app om e-books te lezen?
  5. Hoe zou jij het vinden als er een dienst kwam waarin audio, video en boek gebundeld zouden worden?

De uitkomsten van deze sessies worden hier gepubliceerd.