Bakker Jurgen veranderde de naam van zijn moorkop deze week in roomkop en dat leidde tot een golf van kritiek. Moet-ie lekker doen, want ik zit bij een heel andere kop: de kop uit Brabants hoofdstad en mijn voormalige hometown, de Bossche Bol! Natuurlijk van bakker Jan de Groot.

Wie op zaterdag vanaf het station door de Visstraat richting de Hooge Steenweg in het centrum van Den Bosch loopt, ziet aan de rechterkant een lange rij staan. Inderdaad, al die mensen komen bij Jan de Groot voor de befaamde lekkernij. Van heinde en verre – uit heel het land – combineren toeristen en toevallige passanten een bezoekje aan de Bossche binnenstad met de aanschaf van de met chocolade overgoten soes. 

De Bossche Bol?

Even over de Bol: al voor het begin van de twintigste eeuw werd de voorganger van de huidige Bossche bol verkocht door banketbakker Lambermont. De bol van Lambermont leek op een moorkop en was gevuld met banketbakkersroom.

Hij is zelfs ‘n tikkie Haagsch (al wil men dat liever niet toegeven)…

Toen banketbakker Henri van der Zijde zich in 1938 vestigde als Haagsche Banketbakkerij, Lunchroom en Snelbuffet in Den Bosch, bedacht van der Zijde daar een soes op met slagroomvulling en overgoten met echte chocolade. Volgens zijn nazaten is dit de voorloper van de huidige Bossche bol. Lambermont is in de loop van diezelfde jaren twintig ook een dergelijke chocoladebol gaan verkopen.

De naam “Bossche bol” burgerde pas in de loop van de tijd in met de toenemende populariteit van de lekkernij buiten de stadsgrenzen en ook het exacte recept verschilt van bakker tot bakker. Bij de vaststelling van originaliteit en herkomst is dus wat ruimte voor interpretatie.

Verschil tussen de Bossche Bol en de moorkop?

Maar wat is eigenlijk het verschil tussen de Bossche Bol en de moorkop? Het verschil zit hem erin dat de binnenkant van een soesje, de basis van een moorkop, een luchtig gebakje is met grote luchtruimtes. Het gehele volume van het soesje bestaat uit zeer luchtig deegwaar, dit in tegenstelling tot de Bossche bol, waar alleen de omtrek bestaat uit een laagje deegwaar. Een moorkop is trouwens ook kleiner.

Zelf een Bossche Bol maken? 24Kitchen heeft een heel lekker recept! Klik hier.