Je kent het wel. Jullie organiseren een familiefeest. En laat nou uitgerekend jij uitgekozen zijn om de uitnodigingen te maken. Leuk, maar jij hebt nul ervaring met grafische software én geen budget om een vormgever in te huren. Maar toen was daar Canva.com, een online tool waarmee je allerlei dingen kunt ontwerpen, waaronder uitnodigingen.

Vroeger had je speciale programma’s als Adobe inDesign of Quarkxpress nodig om ontwerpen te maken voor uitnodigingen, posters, magazines of ander drukwerk. Tegenwoordig gaat ook dit allemaal ‘via the cloud’. Dat de grote jongens terrein hebben moeten inleveren, blijkt wel met deze app. 

Aanmelden

Canva. Ik leerde het kennen, toen ik een manier zocht om snel en gemakkelijk Instagram stories te maken. Natuurlijk heb je allerhande betaalde opties, maar het budget is laag. Ik besluit me maar eens aan te melden bij deze ‘app’. Aanmelden bij Canva gaat eenvoudig, ik heb m’n mailadres ervoor gebruikt. Maar je kunt ook een van je socials gebruiken.

Zoekveld

Eenmaal geregistreerd, geactiveerd en ingelogd, kom je uit op je persoonlijke dashboard waar je gemakkelijk naar al je tools kunt surfen. In het zoekveld kun je zoeken naar allerlei soorten templates, zoals nieuwsbrieven, blogposts en natuurlijk uitnodigingen. De zoekterm opent meteen ook de soort publicatie die je wil maken. 

Ontwerpscherm

Aangekomen in het ontwerpscherm, kun je (natuurlijk) from scratch beginnen, maar ook kiezen uit allerlei verschillende ontwerpen. Veel zijn gratis, sommigen zijn tegen betaling. Alle elementen in het ontwerp, zoals tekst, foto en kleur, kun je aanpassen. Aan de zijkant staan diverse knoppen waarmee je elementen zoals tekst kunt toevoegen.

Meerdere mogelijkheden

Een uitnodiging is trouwens slechts één ding dat je met Canva.com kunt maken. Je kunt er ook Instagram stories, social media posts en tijdschriften mee maken. Goed om te weten: ik maak nu gebruik van de gratis versie, maar ook hier is er een mogelijkheid om te upgraden (waarmee je een nog grotere database aan templates voor je neus krijgt). 

Aanwinst

Canva.com is een absolute aanwinst voor iedereen die weinig met grafische software heeft. En voor de diehards is het natuurlijk een mooie aanvulling op het bestaande arsenaal.

Eindoordeel: 8,0