Op diverse videokanalen wordt je momenteel bekogeld door de webbouwers met allerlei mooie beloftes dat je een prachtige website kunt maken. Of het nu de konijnen Jim en Do, een oerhollandse kerel van Jouwweb of een Engelstalige boer is, ze spammen je scherm vrolijk vol. Met behulp van dit drieluik maak je in enkele stappen een mooie site.

Stel je voor: je schrijft wekelijks leuke gedichten die je graag wil delen met je vrienden, familie en anderen maar je hebt niet al teveel budget én niet alle kennis om een website te maken. Misschien heb je al een account aangemaakt bij één van hen, maar is het wel zo verstandig om je website samen met een paar virtuele konijnen te maken?

Website programma’s van Jimdo, Jouw Web of Blogspot die online worden aangeboden zijn leuk, maar vragen vaak een hoop ‘achtergrondinformatie’ van jou, als gebruiker. Het gevolg? Enerzijds weet je niet waar jouw gegevens (data) belanden, anderzijds betekent dit veelal ook reclame op je site.

Gelukkig kent Nederland een groot aantal webhosters. Dat zijn bedrijven die ervoor zorgen dat je ruimte hebt om je website te bouwen (je digitale huis) en voorzien diezelfde site ook van een adresje (oftewel een domeinnaam). Het grote voordeel: vrijheid, vrijheid en nog eens vrijheid. Met online website programma’s ben je immers gebonden aan de sjablonen en grillen van het bedrijf in kwestie, door een webhoster te zoeken, bepaal jij wat je op je site zet. Een domeinnaam en webruimte hoeven niet eens duur te zijn. Er zijn partijen waar je voor al 10,00 euro per jaar (!) webruimte en een domein kunt aanschaffen.

Als je inmiddels zover bent, zijn er wel een aantal zaken die je moet regelen en waarop je moet letten. Nu moet je een pakkende naam registreren. Een domeinnaam – al eerder genoemd – ziet er simpelweg als www.jouwnaam.nl uit. Die registreer je eenmalig, dus zorg ervoor dat je geen typefouten maakt (je kunt die achteraf niet meer wijzigen). Ook belangrijk is het aantal gigabytes webruimte die je krijgt. Let erbij op dat veel ruimte goed kán zijn, maar als het veel voor erg weinig is kun je een kat in de zak kopen. Ook belangrijk zijn mailadressen die je kunt aanmaken en dat je meer dan twee MySQL databases kunt aanmaken. Die databases zijn vrijwel altijd nodig om een website te kunnen maken. In deel twee leg ik uit waarom.

Enkele voorbeelden van goede webhosters zijn Vimexx, TransIP en WebReus. Vimexx staat momenteel bekend als ‘dé onbetwiste nummer één’, TransIP en WebReus bieden al langere tijd goede hostingpakketten voor weinig.

Oké, de domeinnaam heb je nu geregistreerd en de ruimte is jou ter beschikking gesteld. De volgende stap is bepalen hoe je de site gaat bouwen. Misschien heb je een handig neefje maar misschien wordt dit jouw feestje. Natuurlijk zijn er allerhande offline bouwmogelijkheden zoals Adobe Dreamweaver en Kladblok, maar tegenwoordig zijn er allerlei beproefde ‘content management systemen’ waarmee je online makkelijk je site kunt bouwen.

Daarover meer in deel 2.