Waarom zou je telkens nieuwe boeken lopen als er ook een hoop – gratis! – in omloop zijn? Misschien niet de titels waar je meteen aan denkt, maar zeker zo leuk. Hier in ‘t stadje vind je ze ook regelmatig, en ongetwijfeld bij jou ook. Pak ook eens een zwerfboek.

Huh? Een Zwerfboek??

Yup, een zwerfboek. Dat is een boek dat eigenlijk ‘rondzwerft’ van plek naar plek. Het is de bedoeling dat – wanneer je een boek vindt – je die leest en vervolgens weer terug ‘in omloop’ brengt.

Waarom nou een zwerfboek?

Een boek weggooien doe je niet (lijkt ons). Dat denken meerdere mensen, dus kun je ofwel naar de kringloopwinkel of verkopen via internet. Maar vaak ben je meer kwijt dan dat je er wat aan overhoudt. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor boeken door te geven aan onbekenden. Ze laten zo’n boek dan achter op een openbare plek of in een speciale boekenkast voor zwerfboeken. Er is inmiddels zelfs een heuse community online.

Ook een leuk weetje: vier keer per jaar is het Dag van het Zwerfboek: 13 januari, 13 april, 13 juli en 13 oktober, bedacht door de Steenwijkse Margje Heida. Sommige ‘bookcrossers’ vinden trouwens dat het niet uitmaakt wanneer je een boek op pad stuurt, maar een grote groep vindt Heida’s initiatief een goede manier om extra aandacht te vragen voor het zwerfboek. Zodat die juist ook op andere dagen ‘erop uit gaat’.

Welke zwerfboeken heb jij eigenlijk liggen?

Twee stuks, namelijk ‘Wetten van de Wildernis’ (Francesca Marciano) en ‘Het Lied van Miriam’ (Mark Mathabane). Het ene verhaal speelt zich in Johannesburg af, het andere in Oost-Afrika. Niet bepaald Saskia Noort of Herman Koch, maar ongetwijfeld hartstikke boeiend. Recensies van deze zwerfboeken volgen.

Is dat nou echt leuker dan de bekende titels voor op het strand?

Waarom niet? Het zijn vaak onbekende titels (hoewel ik ook in onze zwerfboekenkast boeken van De Vroege Lijsters én JK Rowling ben tegengekomen) met prachtige verhalen. Even wat anders dan de bekende namen. Maak een sprong in ‘t diepe, je wordt er niet slechter van!

Zeg eens, ik wil ook zo’n zwerfboek

Het is heel simpel. Kijk gewoon of er in jouw woonplaats een zwerfboekenkast staat. Ook via deze link kun je eenvoudig kijken waar de dichtst bijzijnde boekenkast te vinden is. Gevonden? Even kijken of er titels staan die je aanspreken en meenemen.

En als ik ‘m uit heb?

Terugbrengen naar de zwerfboekenkast, en uiteraard the.edge even op de hoogte brengen (want hier horen we graag welke boeken jullie allemaal lezen.