Thuiswerken of thuis studeren betekent veelal gebruik maken van Microsoft Teams om met je collega’s of medestudenten in contact te blijven. Maar zo’n lange zit kan een gevoel geven van ‘hoe lang moeten we nog?’ the.edge zette enkele tips op een rijtje om de dag goed door te komen.

Eén – stel je bureaustoel en bureau goed in (als dat kan)

Bereid je maar voor: het wordt een lange zit. Niet gek staan te kijken als je om een uur of vier uitgeblust in je stoel hangt. Maar de ergste ellende – een beroerde rug – kun je ondervangen door je stoel – in ieder geval – zodanig in te stellen dat hij precies goed staat voor je houding. Oh, en als je je bureau zelf kan instellen: ook even doen.

Twee – camera alleen aan als het moet

Hoorcolleges en lessen zijn beter te volgen (althans op Microsoft Teams) door camera en microfoon uit te zetten. Hoe meer mensen hun microfoon en camera hebben aanstaan, hoe lastiger de les te volgen is.

Drie – eten is het sleutelwoord

Nu je niet continu de camera hebt staan, ziet niemand je. Dus wat is er nou lekkerder dan de les te volgen met wat te … eten! Een hapje zorgt ervoor dat je aandachtiger de les kan volgen. Goede tips om in de buurt te hebben zijn in ieder geval:

  • Een zak volkoren bolletjes met vleeswaren en kaas
  • Een gekookt eitje
  • Cherrytomaatjes en kleine komkommertjes (groentenmix)
  • Fruit, bijvoorbeeld appels, peren, bananen, kiwi’s

Drie – drink niet teveel koffie!

De grote fout die we allemaal maken is vol op de koffie (ondergetekende voorop, die hakt gerust een aantal dubbele espresso’s achter elkaar weg). Want zo houden we toch de aandacht erbij, is de gedachte. Nee dus. Je energiegehalte stijgt voor een bepaalde tijd en daarna krijg je een inzinking tot en met. Weg aandacht, weg productiviteit. Goede alternatieven zijn smoothies, thee en heel veel water.

Vier – gebruik je lunchpauze om even naar buiten te gaan

Omdat je toch tijdens je hoorcollege volop aan de boterhammen en eitjes zit, heb je lekker tijd over om even wat anders te doen. En aangezien we een aantal fantastische dagen krijgen, een goed moment om de deur uit te gaan. Even een stukje wandelen of een stukje fietsen? Het maakt niet uit, maar weg achter die laptop of pc. Even een half uurtje je hoofd leegmaken om daarna weer verder te kunnen gaan.

Vijf – ga geen wedstrijdje ‘sneller klaar’ doen

Het lijkt zo verleidelijk: vragen of pauzes ingekort kunnen worden om zo sneller klaar te zijn. Eén goede tip: doe dat niet. De gemiddelde spanningsboog van een mens ligt tussen de twintig minuten á een uur waardoor de aandacht gaandeweg verslapt, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Neem de pauzes dus ter harte om ook zelf even tot adem te komen.

Zes – maak staccato aantekeningen

Ga geen hele romans schrijven tijdens je hoorcollege, want docenten zijn soms sneller dan je lief is. Wat helpt is om van de belangrijkste bevindingen staccato aantekeningen te maken. Staccato betekent ‘in steekwoorden’. Uiteraard kun je die later alsnog uitwerken tot een samenvatting. 

Zeven – trek aan de bel!

Gaat een les te lang door? Verslapt de aandacht? Of is de docent niet goed verstaanbaar? Trek altijd aan de bel, want een docent heeft niet altijd door wat er aan de andere kant van het beeldscherm gebeurt!